Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek zimnej wody. Mieszając odstawić, a następnie dodać czosnek rozdrobniony i roztarty z solą oraz posiekane zioła. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Jajka ugotować na twardo (gotować nie dłużej niż 10 minut, bo żółtka będą mieć siwe obwódki). Tuż po ugotowaniu zahartować zimną wodą, aby łatwo odchodziły skorupki. Obrać, przekroić na połówki, ułożyć na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty i polać sosem.

Tak przygotowany sos można podawać również z innymi potrawami z jaj, a także z daniami mącznymi, kaszami oraz fasolą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !