Sposób przygotowania

Kaczkę naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć wszystkie kości,zostawiając mięso z piersi.Odciąć szyjkę,skrzydełka i udka.Tak powstały płat natrzeć solą,pieprzem i majerankiem.
Bułkę kajzerkę i żurawinę namoczyć w wodzie.
Na patelni rozgrzać masło,podsmażyć posiekaną cebulę,zdjąć ją a na petelnię włożyć kurze watróbki,lekko je podsmazyć i ostudzić.
Obrać mięso ostrym nożem od kości,odcisnąć bułkę i wraz z drobnym mięsem drobiowym zemleć przez maszynkę.Mieląc drugi raz dodać cebulę i wątróbki.
Masę mięsną włożyć do makutry i ucierając wałkiem dodać jajka,sól i pieprz oraz osączoną zurawinę.Farsz doprawić solą i pieprzem a gdyby był bardzo rzadki wsypać łyzkę bułki tartej.
Farsz wyłożyc na skórę z kaczki i zrolować.
Miejsca po odciętych skrzydłach i udkach możemy zszyć.
Roladę lekko owinąć nitką,włożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1,5 godziny w tem.180-190 stopni.
Smacznego.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !