Sposób przygotowania

Wymieszać mleko i wodę, dodać sól i ryż. Całość zagotować i gotować jeszcze 10 minut. Odstawić do czasu aż ryż wchłonie resztę płynu (15-20 min). Jabłka obrać, pokroic w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do nich rodzynki, cynamon i cukier. Jesli są mało soczyste dodać 1/2 szklanki wody. Tak przygotowane jabłka smażyć aż będą szkliste. W naczyniu zaroodpornym (lub innym do zapiekania) ułozyc połowe ryżu, na to wyłożyć przesmażone jabłka (jesli pusciły sok to go odcedzić). Na wierzch wyłożyć reszte ryżu i polać na wierzchu wytworzonym sokiem. Zapiekać w temp 150-160 stopni przez ok 30 minut. Podane składniki wystarcza na 6-8 porcji.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    interesujące
  • 1
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Dzieci lubią u mnie w szkole, taki ryż z jabłkami
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    pychotka:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ryż z jabłkiem to jeden ze smaków dzieciństwa
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pycha! bardzo lubię
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo lubię.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna70

    muszę wypróbować!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo lubię to danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ślicznie wygląda.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Moje smaki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !