Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z gruszek, rukoli i gorgonzoli
Sałatka z rukolą i gruszką to idealne danie na kolację do lampki białego wina. Ważne, aby użyć soczystych owoców. Jeśli orzechy włoskie lekko podprażysz na patelni, nadasz im chrupkość. Tę sałatkę najlepiej przyrządzać jesieni, kiedy są dojrzałe gruszki.
1. Rukolę wypłukać i osuszyć. Gruszki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry /bez obierania/.Powinny być jędrne i soczyste.
2. Z miodu, octu i oliwy przygotować sos. Wymieszane dokładnie składniki sosu doprawić do smaku pieprzem.
3. Na półmisku rozłożyć warstwę rukoli. Na sałacie ułożyć plastry gruszek, kawałeczki sera, orzechy. Całość skropić przygotowanym sosem miodowym. Sałatkę można przygotować na dużym półmisku lub użyć pojedynczych talerzyków.
4. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić.
Jeśli ktoś nie lubi serka pleśniowego można polać sałatkę sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i twarożku.