Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa, liść laurowy, ziele angielskie umieścić w garnku zalać wodą tak aby wystawała ponad warzywa na około 4 cm i gotować. Pora dobrze wypłukać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem i jedną łyżką oleju smażyć pora, doprawić szafranem i chwilę dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu. Następnie pora dodać do gotujących się warzyw. Brukselkę umyć, obrać przekroić na pół. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć brukselkę przez około 5 minut (aż trochę zmięknie) ciągle mieszając. Następnie brukselkę dodać do zupy, całość gotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki. Zupę gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie.