Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dobrej mocno wedzonej kielbasy cienkiej 15-20 dag
pieczarek 25 dag
cebula czerwona 1 szt
śmietanki 30% 200 ml
sosu serowego w proszku 1 opakowanie
sera zoltego startego na tarce 10 -15 dag
kostka rosołowa drobiowa 1 szt
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
do smaku do smaku
olej do smażenia
papryka czerwona po ½ szt
papryka żółta po ½ szt
ryż 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa.

Pieczarki oczyscic i pokroic w plasterki, cebule obrac z lupinek i posiekac drobno.Kielbase pokroic w pol plasterki lub kostke jak kto woli.Papryki oczyscic z nasion umyc i pokroic w kostke lub paski.W garnku zagotowac 2 szklamki wody z kostka rosolowa dodac ryz i gotowac na wolnym ogniu do odparowania bulionu.Doprawic pieprzem, kostka czosnkowa i papryka w proszku, powinno byc pikantne.Kielbase podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju dodac cebulke chwilke poddusic , nastepnie dodac pieczarki i smazyc chwilke do odparowania nadmiaru sokow,po czym dodac papryke ,doprawic sola, pieprzem, papryka lub innymi przyprawami - ziolami jakie kto lubi.Calosc wymieszac z ugotowanym ryzem.Sos przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ze smietanka .Do zaroodpornego naczynia wylozyc polowe ryzu posypac polowa sera zoltego polac polowa sosu i na to reszta ryzu .Na wierzch wysypac reszte sera i polac reszta sosu serowego.Zapiekac w piekarniku do zrumienienia sera w 180 stopniach.Po upieczeniu zapiekanka powinna chwile "odpczac" bedzie latwiej ja pokroic ,ale najlepsza jest na drugi dzien odgrzana w piekarniku lub w mikrofalowce z dodatkowa porcja sera polecam . Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak