Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho z jagodami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagód 1,5 szk
śmietany 30% 600 ml
śmietan-fixy 2
cukru 4 łyżka
jajek 6
mąki pszennej 3 łyżka
mąki ziemniaczanej 3 łyżka
cukru waniliowego 1 łyżka
cukru 4 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
niebieskiego barwnika 2 kropla

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho z jagodami

Kroki postępowania

1
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka wymieszać z barwnikiem i dodać do piany. Miksować na małych obrotach. Następnie dodać mąki i delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Ciacho z jagodami foto
2
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem ( ale tylko dno ) i wysypać bułką tartą. Wlać masę biszkoptową do tortownicy i piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, odwrócić górą do dołu i wystudzić. Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
Krok 2 - Ciacho z jagodami foto
3
Krążki położyć na dwa talerze i nasączyć je herbatą. Śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem i ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć po połowie na biszkopty.
Krok 3 - Ciacho z jagodami foto
4
Na koniec wyłożyć jagody i schłodzić ciasta przez minimum 30 minut w lodówce.
Krok 4 - Ciacho z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.04.2014 08:08
wygląda pysznie, nic tylko czekać na lato
miroslawa 06.11.2012 04:45
ciekawe ciasto
Karolcia12 05.11.2012 20:23
pyszne to ciasto
Karolcia12 05.11.2012 20:23
pyszne to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak