Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 1/2 kg
kiełbasa zwyczajna 80 dkg
cebula biała 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
smalec 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 100 g
mąka pszenna 1 łyżka
kostka mięsna 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
fasola Jaś 1 kg
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku Eli

Fasolę wieczorem namoczyć.Rano wodę odlać,fasolę przepłukać wodą na sicie(nie będzie takich dużych wzdęć).Fasolę zalać nową wodą,dodać kostkę mięsną,ziele angielskie,liście laurowe,kucharka i gotować.Boczek pokroić w kostkę i dorzucić do fasoli.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać smalec,wrzucić kiełbasę,cebulę,czosnek i smażyć aż kiełbasa puści tłuszcz i będzie lekko rumiana.Kiełbasę i cebulę wyjąć łyżką cedzakową i dodać do fasoli.Dodać do fasoli paprykę w proszku,koncentrat pomidorowy,pieprz,maggi i gotować do miękkości.Do gorącego tłuszczu z kiełbasy dodać mąkę,przesmażyć(nie rumienić),dodać do fasolki i jeszcze chwilę pogotować.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 12.12.2011 22:11
bardzo lubię
angelika14 10.08.2011 18:31
bardzo smaczne
Przemek4 16.07.2010 13:14
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak