Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta z boczkiem i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 20 dkg
cebula biała 2 szt.
zasmażka biała
boczek wędzony 30 dkg
Pieprz biały mielony Prymat
sól
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta z boczkiem i grzybami

Grzyby zalać małą ilością zimnej wody dzień wcześniej. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do szerokiego rondla (najlepiej teflonowego), wytopić, nie rumienić. Cebulę pokroić w piórka, dorzucić do boczku, zeszklić, nie rumienić. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wypłukać, poszatkować, lub pokroić w drobne paseczki, wrzucić do rondla, przykryć. Dodać 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Grzyby odcisnąć z wody (wody nie wylewać), pokroić w paski, wrzucić do rondla, wymieszać. Dodać sól (boczek jest już słony) i biały pieprz. W trakcie duszenia podlewać wodą z pod grzybów - w miarę potrzeby, ew. dodać białą zasmażkę z 2-3 łyżek mąki. Podawać jako samodzielne danie z pieczywem, lub z ziemniakami i mięsem smażonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 05.09.2010 16:53
ciekawy przepis
buksiak12 05.09.2010 16:53
ciekawy przepis
Dorota71 05.09.2010 16:29
super danie
Dorota71 05.09.2010 16:29
super danie
Dorota71 05.09.2010 16:29
super danie
Emilia22 05.09.2010 16:06
to musi być pyszne
Emilia22 05.09.2010 16:05
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak