Przepis i sposób przygotowania na: " Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym "
Kroki postępowania
Kroimy w niewielkie kawałki.
Rozbijamy na kotleciki
( przez folię ).
Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę.
Wkładamy do niej mięso.
Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
Układamy na grillu.
Zamykamy i odstawiamy , by spokojnie się smażyły.
Kukamy co jakiś czas , i patrzymy czy nie przywarły.
Na patelni roztapiamy masło.
Dodajemy mąkę.
Zasmażamy na złoty kolor.
Podlewamy bulionem i gotujemy.
Dodajemy konfiturę żurawinową.
Doprawiamy solą i kilka minut wszystko razem gotujemy
( sos musi delikatnie się zredukować ).
Kurczaka ( jeśli jest gotowy ) wyciągamy na talerz ... polewamy gorącym sosem.
Ozdabiamy suszoną żurawiną.
Zajadamy z ulubionymi dodatkami!