Sposób przygotowania

Śmietanę wlewamy do słoika, pomiędzy szyjkę i nakrętkę wkładamy folie (dla uszczelnienia) i potrząsamy słoikiem tak długo (ok. 30-40 min) aż w środku zrobi się w miare zbita kula masła. Wtedy do miski wlewamy zimna wodę i wyjmujemy do niej masło. Wyrabiamy je zmieniając wodę do czasu aż będzie przezroczysta. Gotowe masło przechowujemy w chłodnym miejscu. Z tej ilosci smietany otrzymujemy jakies 200-300g masła (taka porcja jak na zdjęciu).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ja to robię mikserem ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Ładne masełko ci wyszło
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    nigdy nie robiłam takiego masła, musze zrobić
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Do tego świeży ,chrupiący chlebek i...mmmmniam!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    piętka z chleba do tego i mniam...
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    nawet nie wiedziałam ze to takie proste!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Smak takiego domowego masła jest zupełnie inny, jak tego ze sklepu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    takie jest najlepsze!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    sama nigdy nie robiłam jeszcze masła.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !