Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową

5.0
(61)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na pieska:
Ciasto: mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier kryształ 1/2 szklanki
jajko 6 szt
olej 1 łyżka
woda 1 łyżka
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
nutella 15 dag
woda 35 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 35 dag
Składniki na poduszkę:
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 8 szt
cukier kryształ 2/3 szklanki
olej 2 łyżki
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 3 łyżki
olej 2 łyżki
woda 2 łyżki
Masa orzechowo-czekoladowa:
śmietana 30% 200 ml
nutella 4 łyżki
masło 3 kostki
cukier kryształ 2/3 szkanki
aromat śmietankowy
masa 5 dag
glukoza 5 dag
orzechy włoskie 15 mielone
Ciasto: 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
Krem: 1 kostka
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową

Kroki postępowania

1
składniki masy cukrowej:
glukoza 2,5 dag
woda 17,50 ml
cukier puder 17,50 dag
żelatyna 1/2 łyżeczki
aromat śmietankowy
barwniki spożywcze

Przygotowanie pieska:
Ciasto:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao delikatnie mieszając. Formę falowaną keksówkę natłuścić i na przemian nakładać ciasto jasne i ciemne. Piec ok 30 min w 180 stopniach, ostudzić. Następnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na trzy części w sposób widoczny na zdjęciu.
Krok 1 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
2
Z każdej części ciasta uformować odpowiednio głowę, szyję i tułów.
Krok 2 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
3
Wszystkie części ciasta poskładać formując pieska. Następnie przekładać ciasto kremem przygotowanym z utartej z masłem nutelli. Krem należy lekko schłodzić przed wyłożeniem. Całość usztywnić wbijając przez środek głowy do samego spodu drewniany patyczek. Całego pieska z góry i boki posmarować kremem.
Krok 3 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
4
Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać aromat śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Masę podzielić na części i wyrobić z dodatkiem barwników spożywczych.
Krok 4 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
5
Przy pomocy praski do czosnku należy wykrawać ,,sierść" z masy cukrowej. Można wykrawać białą masą lub mieszać na przemian białą z brązową. ,,Sierść" przyklejamy od dołu do góry jak na zdjęciu. Do klejenia użyłam lukru zrobionego z żelatyny, wody i cukru pudru (po 1 łyżeczce). Na głowie najpierw przymocować nos, oczy i uszy, a następnie stopniowo przyklejać ,,sierść".
Krok 5 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
6
Na końcu przykleić czerwony języczek z masy cukrowej i całego pieska schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
7
Przygotowanie poduszki:
Ciasto:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao delikatnie mieszając. Dużą prostokatną formę natłuścić i na przemian nakładać ciasto jasne i ciemne. Piec ok 30 min w 180 stopniach, ostudzić. Następnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na trzy części w sposób widoczny na zdjęciu.
Krok 7 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
8
Masa orzechowo-czekoladowa:
Śmietanę wraz z mielonymi orzechami i cukrem zagotować. Ostudzić.
Krok 8 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
9
Masło utrzeć na puch z nutellą, dodając po trochu ostudzoną masę orzechową cały czas ucierając.
Krok 9 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
10
Wszystkie części ciasta złożyć i ostrym nożem uformować kształt poduszki. Następnie przełożyć ciasto masą orzechowo-czekoladową.
Krok 10 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
11
Górę i boki ciasta posmarować masą.
Krok 11 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
12
Masa cukrowa:
masę przygotować w identyczny sposób jak wyżej, dzieląc na części i mieszając z odpowiednimi barwnikami (zielony, pomarańczowy).
Zieloną masę cukrową rozwałkować i powlec ciasto. Z przeplatanych pasemek zielonej i pomarańczowej masy uformować sznurek, przyklejając go wokół poduszki. Całość schłodzić.
Krok 12 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
13
Pomarańczową masę cukrową rozwałkować i za pomocą plastikowych wykrawaczek wycinać literki, schłodzić.
Krok 13 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto
14
Składanie torta:
na poduszkę przykleić literki (lukrem zrobionym z żelatyny, wody i cukru pudru po 1 łyżeczce). Do sklejania poszczególnych elementów można użyć specjalnego kleju spożywczego, gdyż lepiej trzyma poszczególne elementy. Na środku poduszki umieścić delikatnie pieska, którego nie trzeba przyklejać. Tort schłodzić w lodówce.
Krok 14 - Tort piesek z masą orzechowo - czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tobi1989 02.07.2017 08:24
Piękny :)
IZABELA29 19.05.2017 11:35
Chcialabym umieć zrobic takie cudo
cookingangelika 09.03.2017 11:27
ale cudny tort
edytazaw89@wp 21.02.2017 18:32
Wygląda pięknie
paniusiaewa 09.02.2017 12:54
Super. naprawdę gratuluje pomysłu i kunsztu wykonania.
ziutka123 02.02.2017 13:55
PIĘKNY TORT!
smerfetka79 08.07.2016 23:57
uroczo wygląda.
afrodyta 21.05.2016 21:24
Rewelacyjny tort :-)
Klausia 01.04.2016 13:18
często mi się wyświetla ten piesek :)
Małgorzata92 02.03.2016 08:50
Arcydzieło :)
Jolcia_90 28.11.2015 23:24
Jestem pod wrażeniem :) Niesamowity talent :)
MAR3STA 22.10.2015 10:12
Sam piesek to ok. 2godz pracy
aleksa123 01.06.2015 19:24
piesek jak żywy, cudowny tort
Katarzyna/kate1980 21.10.2014 20:48
fajnie wygląda
Misia13 20.08.2014 09:19
tort - rewelacja ;-)
Misia13 11.07.2014 09:32
super !!!!
ewelinapac 14.05.2014 13:06
arcydzieło
gosia561 22.04.2014 16:07
superancki torcik
ewelinapac 29.03.2014 22:07
Jest świetny , gratuluję :)
Caterina 09.03.2014 23:22
mega ! podziwiam :)
ZEWA 08.03.2014 09:47
świetny tort
Anna20 09.02.2014 13:56
po prostu śliczny :)))
krokus 09.02.2014 09:00
Cudo ten torcik
sanderka88 28.01.2014 14:40
Niesamowity! Tak z ciekawości, ile czasu zajęło zrobienie tego ślicznego pieska? :)
norweska20 16.01.2014 08:12
rewelacyjny ten tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak