Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z indyka w sosie grzybowo- szafranowym z quinoa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 40 dag
cebula 1 średnia
czosnek 2 ząbek
podgrzybki suszone 15 gram
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 6 łyżka
masło 2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 ziarna
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
quinoa 1 szklanka
suszone pomidory 12 połówka
orzechy włoskie 5 dag
olej z suszonych pomidorów 3 łyżka
wino białe wytrawne 250 ml
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarna
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z indyka w sosie grzybowo- szafranowym z quinoa

Kroki postępowania

1
Filet z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w niedużą kostkę lub 2 cm paski. Szafran zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku. Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Grzyby zalewamy szklanką letniej wody, odstawiamy na 10-15 minut. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w talarki lub półtalarki. Przesmażamy na rumiano na połowie oleju rzepakowego, ściągamy na talerz. Wlewamy resztę oleju rzepakowego i podsmażamy dokładnie mięso, lekko solimy, ściągamy na talerz. Na patelnię wlewamy wino. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Dorzucamy namoczone grzyby, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pierś z indyka w sosie grzybowo- szafranowym z quinoa foto
2
Zagotowujemy, dodajemy podsmażone mięso, zalewamy taką ilością wody z moczenia grzybów, aby mięso było tylko lekko zakryte. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
Krok 2 - Pierś z indyka w sosie grzybowo- szafranowym z quinoa foto
3
Na drugiej patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy ugotowaną komosę. Smażymy 5 minut, dodajemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pierś z indyka w sosie grzybowo- szafranowym z quinoa foto
4
Gdy mięso będzie już miękkie i większość płynu odparuje, dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Komosę nakładamy na głęboki talerz, pozostawiając na środku zagłębienie, w które wkładamy mięso. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Pierś z indyka w sosie grzybowo- szafranowym z quinoa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 25.11.2012 21:45
wyborne danie
Agnieszka_B 09.11.2012 16:04
Zapowiada się bardzo smacznie :)
dagmara020 01.11.2012 12:01
pychotka:)
aisoglam 31.10.2012 19:43
ciekawy przepis
Amellia 31.10.2012 09:58
pyszne!
Mati13 31.10.2012 09:08
bardzo smacznie
Joanna46 31.10.2012 08:33
Muszę spróbować zrobić sama.
ilovebake 31.10.2012 07:15
ciekawe
Katarzyna/kate1980 30.10.2012 22:16
fajny przepis i bardzo fajna nazwa
emeslive 30.10.2012 22:08
Fajny pomysł, podoba mi się te danie.
Sroczka 30.10.2012 21:22
Bardzo ciekawa potrawa.
Rafał10 30.10.2012 21:16
pycha
Rafał10 30.10.2012 21:15
super smaczna ;)
jolanta19 30.10.2012 20:52
mniam
V_kuchareczka 30.10.2012 20:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak