Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort hello Kitty

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier kryształ 2/3 szklanki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 1 łyżka
woda 1 łyżka
mąka krupczatka 1/2 szklanki
cukier kryształ 2/3 szklanki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
barwnik rozowy
olej 1 łyżka
woda 1 łyżka
sok malinowy 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 szt
cukier kryształ 2 łyżki
masło 2 kostki
masa budyniowa: mleko 3 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt
cukier kryształ 1/2 szklanki
masło 2 kostki
glukoza 10 dag
cukier puder 70 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
barwniki spożywcze
olejek śmietankowy
masa 70 (cukrowa)
woda 70 ml
masa 1/2 (malinowa)
woda 1/2 szklanki
Ciasto: 1/3 jasne
mąka krupczatka 1/3 szklanki
kisiel truskawkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort hello Kitty

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Upiec biszkopt (piec ok 20 min w 180 stopniach), ostudzić i przekroić na pół. Następnie napączować sokiem malinowym wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą.
Krok 1 - Tort hello Kitty foto
2
Ciasto różowe:
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kisielem. Delikatnie mieszając dodać olej, wodę i kilka kropel barwnika spożywczego aby uzyskać bardziej intensywny kolor. Upiec biszkopt. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Następnie napączować sokiem malinowym wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą.
Krok 2 - Tort hello Kitty foto
3
Masa malinowa:
wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną, budyniem śmietankowym i cukrem. Następnie zagotować sok malinowy i dodać wymieszane składniki. Ugotować budyń. Ostudzić i dodawać po łyżce do roztartego na puch masła nadal ucierając. Masę podzielić na dwie części.
Krok 3 - Tort hello Kitty foto
4
Masa budyniowa:
z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń i ostudzić. Następnie dodawać po łyżce do roztartego na puch masła nadal ucierając. Masę podzielić na trzy części.
Krok 4 - Tort hello Kitty foto
5
Ciasto jasne posmarować połową masy malinowej i przykryć ciastem różowym. Następnie posmarować jedną częścią masy budyniowej i przełożyć ciastem różowym. Kolejno posmarować masą malinową i przykryć ciastem jasnym.
Krok 5 - Tort hello Kitty foto
6
Górę i boki ciasta posmarować drugą częścią masy budyniowej. Całość schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Tort hello Kitty foto
7
Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi.
Większą część masy cukrowej wymieszałam z różowym barwnikiem spożywczym i po rozwałkowaniu przykryłam tort. Resztę masy podzieliłam mieszając z czerwonym, żółtym, zielonym i czarnym barwnikiem
Krok 7 - Tort hello Kitty foto
8
Do zrobienia Kitty zrobiłam szkic na papierze do pieczenia. Każdy kolor masy cukrowej rozwałkowałam, a następnie przykładając wycięty szablon odbijałam jak na kalce poszczególne części kota. Następnie wycinałam nożykiem poszczególne elementy i składałam jak puzzle. Całość schłodziłam.
Krok 8 - Tort hello Kitty foto
9
Zieloną masę cukrową rozwałkować i za pomocą plastikowych wykrawaczek wycinać literki, schłodzić. Podobnie wycinać kwiatki z różowej masy (ciemniejszy kolor można uzyskać dodając więcej różowego barwnika). Następnie przełożyć Kitty, literki i kwiatki na tort. Do sklejania wszystkich elementów użyłam lukru zrobionego z żelatyny, wody i cukru pudru (po 1 łyżeczce).
Krok 9 - Tort hello Kitty foto
10
Za pomocą szprycy lub rękawa udekorować tort pozostałą trzecią częścią masy budyniowej.
Krok 10 - Tort hello Kitty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 08.03.2017 13:12
ale swietny tort i jaki piekny
Grazyna0211 14.03.2016 16:57
świetny torcik
Małgorzata92 08.12.2015 11:44
Super kolorowy :)
MAR3STA 22.10.2015 10:20
Nie, z masa nic się nie dzieje.
staropolanka5 14.10.2015 21:23
torcik mniam
Misia13 01.07.2015 20:36
śliczny torcik ;-)
IZABELA29 14.10.2014 08:49
cudnie ozdobiony
AnnieB 09.08.2014 20:12
faktycznie szkoda zjeść :P
halina17 23.07.2014 12:34
Ładny tort.
Margo1 28.05.2014 09:15
prześliczny tort
eeee 21.05.2014 08:58
Super dla mnie przepis
gosia561 22.04.2014 16:08
słodki i słodko wygląda
Caterina 09.03.2014 23:20
wizualnie godne podziwu :) do tortów zwykle mam słabszą rękę, ale kto wie może się skuszę...
Przepisy Joanny 09.03.2014 16:29
śliczny torcik
ZEWA 08.03.2014 09:49
kolejny super torcik
Norgiusz 26.02.2014 21:57
sliczny torcik
Anna20 09.02.2014 13:57
bardzo ładny :)
mirecka12 05.02.2014 09:50
przepis wykorzystam na urodziny córki
smakołyk 04.02.2014 17:54
Świetny torcik :)
Reniaa 15.01.2014 21:50
super!!! szkoda go jeść
agnieszka131919 07.01.2014 08:29
Ślicznie wygląda
pawlito 07.11.2013 19:34
śliczny torcik
EwelinkA_93 19.10.2013 17:43
jestem pod wrażeniem :-)
krystyna330 16.10.2013 20:32
Ale się napracowałaś;) Efekt zabójczy:):)
Michał\ 14.10.2013 19:19
świetne wykonanie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak