Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet Babci Basi :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 ½ kg wątroby wieprzowej,½ kg tłustego boczku,1 kg karkówki bez kości ,1 kg wołowiny pieczeniowej
0,8 kg ugotowanego mięsa z kurczaka,2 marchewki,1 pietruszka,¼ selera,3 cebule
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
smalec 1/2 kostki
jajko 10 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet Babci Basi :

Mięso natrzeć solą . Smalec wyłożyć na blaszkę do pieczenia . Ułożyć na blaszkę mięso , jarzyny , cebule , liście laurowe , ziele angielskie . Piec przewracając 45 minut . Gdy boczek się zarumieni wyjąć go , a resztę piec jeszcze 45 minut . Wyjąć mięso i warzywa . Włożyć wątrobę .I opiekać po 5 minut z każdej strony . Odłożyć ziele angielskie i liście laurowe .Mięsa pieczone , gotowane , wątrobę , warzywa , cebule zmielić 2 razy . Dodać jajka . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem , gałką muszkatołową . Dół prodiża wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsną . Piec 45 minut . Jeśli trzeba to w trakcie przykryć górę folią aluminiową .

Zostawić w prodiżu do całkowitego wystygnięcia . Wstawić do lodówki . Podawać pokrojony w grube plastry z sosem tatarskim .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak