Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi na bogato z mięsem, kapustą i pieczarkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na farsz:

kapusta kiszona 400 gramów
pieczarki 300 gramów
mięso gotowane 400 gramów
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 6 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
masło 1 łyżeczka

Na ciasto:

woda letnia 1 szklanka
mąka pszenna 450 gramów
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

boczek 200 gramów
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi na bogato z mięsem, kapustą i pieczarkami

Przygotowanie farszu:
Kapustę płuczemy, kroimy na drobno, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy ziele i liść. Grzyby (wcześniej namoczone) kroimy drobno i wraz z wodą w której się moczyły dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości. Miękką kapustę z grzybami odcedzamy na sicie.

Mięso gotowane (może być ze skórką - będzie bardziej soczyste) mielimy przez maszynkę, doprawiamy ziołami i solą. Smażymy na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulką.

Pieczarki pokrojone z plasterki rumienimy (do odparowania wody) na patelni na niewielkiej ilości masła.

Kapustę z grzybkami, mięso z cebulką i pieczarki łączymy i wyrabiamy na farsz. Doprawiamy pieprzem i solą.

Ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy bardzo cienko. Wykrawamy większą szklanką pierogi i nadziewamy farszem, szczelnie zlepiając widelcem.

Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, do wypłynięcia i jeszcze 3-4 minuty.

Wędzony boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, do wytopienia tłuszczu. Cebulkę kroimy w piórka i rumienimy. Ugotowane pierogi wyjmujemy i okraszamy boczkiem i cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 02.07.2017 07:56
Pyszności :)
ben-ka 01.06.2017 10:11
Chętnie bym się poczęstowała :)
edytazaw89@wp 14.03.2017 22:44
Wygląda pysznie
Bożena Matuszczyk 30.01.2017 12:43
Smakowite i kuszące.;)
IZABELA29 15.09.2016 19:50
Pysznosci super
Lis 13.09.2016 23:13
Cudownie smakowite
IZABELA29 17.04.2016 12:10
ależ apetyczne
ben-ka 08.12.2015 23:20
Z takim farszem nie robiłam.
smakołyk 20.01.2014 23:39
Bardzo lubię pierogi, ale takich jeszcze nie robiłam :)
twardzioszek 29.12.2013 14:16
Jakie mięso? To jest istotne
pawlito 07.12.2013 13:15
bardzo apetycznie wyglądają
w mojej kuchni 26.07.2013 14:39
dla mnie smaczne pierogi
EmciaPichci 17.06.2013 10:14
wyglądają przepysznie!
as28 24.05.2013 08:25
mniam mniam
Grazyna0211 08.03.2013 19:54
apetyczne aż się głodna zrobiłam
ziutula
ziutula 29.10.2012 00:45
nadziane super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak