Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuchy babcine

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
jajko
mleko ciepłe 1 szklanka
woda letnia 5 łyżek
rodzynki 10 dkg
sól
tłuszcz do smażenia
drożdże 1 dkg
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: racuchy babcine

drożdże rozetrzeć z paroma łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby wyrosły.rodzynki umyć i osuszyć na ścierce.jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.do mąki dodać pozostałe mleko,wodę,roztrzepane jajo,sól oraz wyrośnięte drożdże.energicznie ubić drewnianą łyżką,wsypać rodzynki i jabłka.ciasto wymieszać i wstawić na godzinę w ciepłe miejsce.na rozgrzanym tłuszczu kłaść łyżką racuchy i smażyć na złoty kolor.podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 22.04.2012 10:58
smaczne
Justyna87 11.03.2012 22:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak