Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polenta z grzybami i jajkiem w koszulce

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 4 szklanki
podgrzybki 200-300 gram
cebula 1 sztuka
jaja 1 na porcję
cukinia kilka plastrów
sól wg uznania
pieprz do smaku
masło do smażenia
ocet 1 łyżka
kasza 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: polenta z grzybami i jajkiem w koszulce

Kroki postępowania

1

Kaszę kukurydzianą lub mąkę rozpuścić w 1 szklance zimne wody, pozostałe 3 zagotować z soją (około 0,5 łyżeczki). Kaszę dodać do wrzątku i zamieszać, gotować na małym ogniu około 15-20 minut, często mieszać. Polentę przelać do formy wysmarowane tłuszczem i odstawić do ostygnięcia. Zimną można kroić w dowolne kształty.

Krok 1 - polenta z grzybami i jajkiem w koszulce foto
2

Podgrzybki dokładne oczyścić i pokroić np w paski. Na patelni podgrzać masło, dodać grzyby i lekko podsmażyć 3 minuty. Następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i zrumienić całośc. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2 - polenta z grzybami i jajkiem w koszulce foto
3

Polentę można podgrzać na patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Jajko Wbić do gotującej się wody z 1 łyżką octu i gotować ok. 2 minuty. Kawałki polenty ułożyć na talerzu, można dodać plaster cukinii lub pomidora, posypać grzybami. Na wierzch położyć jajko w koszulce. Smacznego :)

Krok 3 - polenta z grzybami i jajkiem w koszulce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.07.2013 16:45
apetyczne !
ONY_za_kare 22.06.2013 14:45
wygląda niesamowicie!
Justyna Jussstiii 29.01.2013 17:28
super
Motorek 29.01.2013 09:57
bardzo smaczna kolacyjka
Aleksandraa 05.01.2013 17:08
oryginalny przepis
Wafelek2601 14.12.2012 07:45
Ciekawe danie i z pewnością pyszne
adelajda 14.11.2012 21:09
Gratulacje !
Grazyna0211 14.11.2012 20:04
również gratuluję pomysłu bo danie jest rewelacyjne
Agata B 14.11.2012 19:43
pyszności:)))
Katarzyna59 11.11.2012 16:25
smaczne
anemon 24.10.2012 11:57
Zgadzam się niecodzienne i oryginalne danie. Jak zwykle u Ciebie pięknie podane. Wkradła Ci się literówka pod pierwszym zdjęciem, powinno być "z solą".
adelajda 23.10.2012 16:32
znakomity przepis
RenataZ-et 23.10.2012 14:37
przepięknie podane!
IZABELA29 23.10.2012 08:40
Apetycznie i tak niecodziennie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak