Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka duszona na dziko Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
cebula biała 1 sztuka
czosnek 6 sztuki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżki
kostka mięsna 1 sztuka
młode marchewki 3 sztuki
Cebulka perłowa marynowana Smak 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
olej do smażenia 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 100 ml
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka duszona na dziko Eli

Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.W rondlu rozgrzać olej,włożyć męso i obsmażyć ze wszystkich stron.Dodać cebulę,czosnek,liście laurowe,ziele angielskie,kostkę mięsną,przyprawę do grilla,pieprz,paprykę w proszku i jeszcze chwilę smażyć.Podlać wodą,wlać wino i dusić aż mięso będzie miękkie.Obrane i umyte marchewki pokroić w krążki.Cebulki dokładnie wypłukać wodą i odsączyć na sitku.15 minut przed końcem duszenia dodać marchewkę i cebulki,żeby zmiękły.Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

Ja podałam łopatkę z kluskami śląskimi(przepis w mojej galerii) i surówką marchwiowo- rzodkiewkową(przepis w mojej galerii)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak