Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana II

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
papryka czerwona 1 szt
marchew z groszkiem 1 sloik
boczek wędzony 200 g
salami 100 g
kiełbasa toruńska 200 g
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
sól,pieprz,papryka ostra do smaku
ser żółty 300 g
słodka śmietana 200 ml
jajko 4 szt
ziołowe ziarenka smaku 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana II

Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą i podgotować 5-8 minut. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w piórka. Boczek, kiełbasę i salami pokroić w paski. Marchew z groszkiem odsączyć z zalewy. Paprykę oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Śmietanę rozbełtać z jajkami. Ser zetrzeć na tarce. Przygotować patelnię, wrzucić pokrojoną wędlinę, podsmażyć, dodać cebulę i paprykę oraz czosnek i chwilę podsmażać. Ziemniaki podgotowane odcedzić i chwilkę przestudzić. Wrzucić do miski, dodać podsmażoną wędlinę z dodatkami, wsypać marchew z groszkiem, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami i wymieszać. Do całej mieszanki wlać jajka zmieszane ze śmietaną i wszystko jeszcze raz wymieszać. Całość wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać startym serem i odrobiną papryki w proszku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 27.10.2012 19:48
mam na nią ochotę
Anna133 14.04.2012 07:04
uwielbiam ;)
Jaheira11 11.08.2011 22:45
pyszności
eli_555 24.06.2011 23:17
ale pycha
Sarenka 21.04.2011 17:21
Smakowita :)
darus 14.10.2010 11:04
uwielbiam
edyta18-20 10.09.2010 15:19
musze wypróbować
Justyna223 19.08.2010 18:27
fajna:)
iwa643 17.07.2010 13:02
do ulubionych fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak