Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
sól 1 łyżeczka
twaróg 1 kg
żółtko jajek 2 szt
cukier 100 g
śmietana do polania
cukier do posypania
woda 400 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem

Twaróg wymieszać z żółtkami i cukrem.
Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy masę serową i dokładnie zlepiamy brzegi.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Wykładamy pierogi łyżką cedzakową. Układamy pierogi na talerzu i polewamy śmietaną rozmieszaną z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 21.05.2012 10:03
mniam
Anna146 29.07.2011 07:20
bardzo mi smakują właśnie takie pierogi
madagaskar 18.03.2011 18:34
fajne
SmacznaPyza 12.09.2010 12:25
dawno nie robiłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak