Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
ser camembert 1 szt
cukier 1 łyzka
żółtko jajek 1 szt
żurawina
wino czerwone 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: " Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną "

Kroki postępowania

1
Żurawinę wrzucamy do ok. 100 ml wody.

Dodajemy wino i cukier.

Gotujemy ok. 10 minut.

Odstawiamy z ognia i blendujemy na dżem
( nie musi byc całkiem gładki! ).
Krok 1 - " Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną " foto
2
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty
( takie by spokojnie zmieściła się połówka sera ).

Ser kroimy na 4 części.

Układamy po 2 na cieście francuskim.



Przykrywamy masą żurawinową.



Składamy boki do środka.



Robimy " sakiewkę "
( by nam się nie rozpadała można ją związac lub spiąc wykałaczką).
Krok 2 - " Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną " foto
3
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 - 30 min / 180C.

Zajadamy ciepłe!
Krok 3 - " Francuskie sakiewki z camembertem i żurawiną " foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 23.10.2012 13:14
Proste i smaczne :)
Rafał10 19.10.2012 18:33
fiu fiu ale dzieło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak