Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio wołowe z rukolą i parmezanem Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 120 g
rukola 40 g
parmezan 40 g
cytryna 1 szt
oliwa 40 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio wołowe z rukolą i parmezanem Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Na desce do ubijania kładziemy natłuszczony pergamin, na który układamy plaster polędwicy wołowej. Przykrywamy go folią i rozbijamy tłuczkiem na plaster o grubości 4 mm. Zdejmujemy folię i tak przygotowane carpaccio układamy na talerz (usuwamy delikatnie pergamin, aby nie uszkodzić mięsa). Plastry mięsa skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy do smaku, a na końcu skrapiamy oliwą. Wstawiamy carpaccio do lodówki na ok. 15 minut, aby mięso się zmacerowało. Gotowe carpaccio wołowe podajemy z listkami młodej rukoli i zestruganym w plastry parmezanem. Ponownie skrapiamy oliwą, dekorujemy czaskami cytryny. W wersji fusion podajemy np. z kaparami czy octem balsamicznym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza0823 01.07.2013 22:35
przepyszne, jadłam z kaparami i foie gras dressing, rozpływało się w ustach
Katarzyna156 18.03.2013 15:45
zdrowe i smaczne !
leonowie 26.10.2012 20:24
uwielbiam:)
Goya 18.10.2012 11:40
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak