Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kuskusem i ciecierzycą podana z sosem bazyliowym

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kostka drobiowa 1 szt
ciecierzyca 1 puszka
szpinak świeży 1 szklanka
ser feta 125 g
oliwa 1/4 szklanki
sól, pieprz 1 do smaku
sos - -
bazylia świeża 1 szklanka
jogurt naturalny 1 szklanka
oliwa 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1/4 łyżeczki
sól, pieprz 1/4 łyżeczki
woda 1/2 (gorąca)
papryka czerwona 3 szt
kasza 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kuskusem i ciecierzycą podana z sosem bazyliowym

Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i zalewamy kaszę kuskus (1 cm ponad poziom kaszki) odstawiamy na 5 min. pod przykrycie. Do napęcznionej kaszy dodajemy posiekany szpinak, osączoną ciecierkę i pokruszony ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Papryki myjemy, odcinamy wierzch i usuwamy pestki. Farsz nakładamy do papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 2 cm gorącą wodą. Papryki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 40-50 min.
Sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Paprykę podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 22.12.2015 21:12
fajne danie
ben-ka 25.11.2015 09:39
Chętnie bym spróbowała.
ilovebake 17.10.2012 17:44
super połączenia
Mati3 17.10.2012 16:48
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak