Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano- dyniowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
miąższ z dyni 40 dag
cebula 1/2 szt
jajko 2 szt
mąka pszenna 4-5 łyżka
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano- dyniowe

Kroki postępowania

1
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy. Ścieramy na tarce do ziemniaków, odciskamy, dodajemy do dyni. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę.
Krok 1 - Placki ziemniaczano- dyniowe foto
2
Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Placki ziemniaczano- dyniowe foto
3
Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki.
Krok 3 - Placki ziemniaczano- dyniowe foto
4
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników. Podajemy np. ze śmietaną i cukrem.
Krok 4 - Placki ziemniaczano- dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.10.2012 18:48
pyszny miks

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak