Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 6 szt.
mięso mielone 350 g
ryż 100 g
ser żółty 100 g
oliwa 1 łyż.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
rosół 1 szkl.
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżecz.
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory

Kroki postępowania

1
Pomidory myję, ścinam wierzchy, wydrążam za pomocą łyżeczki tworząc miseczkę. Ryż gotuję we wrzątku ze solą.
Krok 1 - Faszerowane pomidory foto
2
Cebulę i czosnek obieram, siekam w małą kostkę i podsmażam na oliwie na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaję mięso mielone, sól, pieprz i smażę kilka minut. Po czym dodaję wydrążony miąższ z pomidorów. Wlewam po trochu rosół do zawartości patelni. Dodaję resztę przypraw, drobno posiekaną natkę, ok. dwie łyżki startego sera żółtego. Ostudzony ryż mieszam z usmażonym mięsem. W razie czego dolewam więcej rosołu gdyby farsz okazał się za suchy. Farszem napełniam wydrążone pomidory. Wierzch przykrywam startym serem, kładę odcięte wierzchy.
Krok 2 - Faszerowane pomidory foto
3
Nadziane pomidory układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewam resztę rosołu. Przykrywam naczynie i wstawiam do nagrzanego do 180*C pieca, duszę ok. 30 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmuję pokrywkę, aby pomidory ładnie się pomarszczyły.
Krok 3 - Faszerowane pomidory foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 16.10.2012 12:19
mniam
Cukiereczek13 16.10.2012 12:16
uwielbiam takie połączenia smaków ;)
Magula 16.10.2012 12:12
fajny przepis
zolzica 16.10.2012 11:58
te pomidory są "swojskie"?
Goya 16.10.2012 11:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak