Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż, jako dodatek do mięs

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na ryż do mięs, ryb lub warzyw: pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu. Wypróbuj go w swojej kuchni!

Składniki:

marchewka 1 sztuka
masło 3 łyżki
koperek 0.5 pęczka
sól 1-2 szczypty
ryż długoziarnisty 1 szklanka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż, jako dodatek do mięs

Znudził Ci się klasyczny, zwykły ryż? Wzbogać go o warzywne dodatki: marchewkę, cebulę i świeży koperek. Wykorzystaj ten ryż do mięs, ryb oraz dań warzywnych. 

1. Ryż dokładnie wypłukać, tj. aż wyciekająca woda będzie przeźroczysta.

2. Marchew i cebulę oczyścić, obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę posiekać.

3. W rondlu roztopić masło, dodać cebulę z marchewką, smażyć aż cebula się zeszkli. Wsypać odsączony ryż i smażyć mieszając przez około 2-3 min.

4. Następnie wlać 2,5 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę soli, zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień do minimum i dusić ryż pod przykryciem przez około 20 minut aż będzie miękki i wchłonie cały płyn.

5. Po tym czasie wyłączyć płomień pod rondlem. Ryż należy zostawić pod przykryciem jeszcze na kilka minut. Przed podaniem wymieszać z posiekanym drobno koperkiem. Podawać do mięs, ryb i warzyw.

Sprawdź także inne przepisy na ryż do mięs lub warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 14.09.2011 09:49
Uwielbiam taki ryż :-)
Goya 12.04.2011 17:20
smaczne:)
Ewa104 21.03.2011 18:53
Idealne na postne piątki i nie tylko.
eli_555 04.02.2011 23:27
pyszny z warzywami
Henryka2 14.12.2010 22:54
Super!
SmacznaPyza 14.12.2010 11:04
i tak też czasami go jadam :-)
Grażyna13 13.12.2010 22:25
Taki ryż mogłabym zjeść i bez mięsa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak