Sposób przygotowania

Żurawinę przebrać dokładnie, usunąć resztki łodyżek, listków i owoce nadpsute albo niedojrzałe. Wypłukać i osączyć. Do wysokiego rondla wsypać cukier, dolać 1 szkl. wody i ugotować syrop. Wrzucić żurawinę o gotować na małym ogniu ok. 30-45 min. aż kuleczki popękają a całość zgęstnieje - uwaga! sok może pryskać! Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostudzenia do góry dnem. Jeśli kupujemy świeżą żurawinę to zwróćmy uwagę czy jest już po przymrozkach - lekko przemrożona jest lepsza, nie ma goryczki. Dla pewności możemy po prostu włożyć ją na dobę do zamrażarki a potem postępować jak w przepisie.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Nie dość,że dobra to jeszcze i zdrowa.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja najbardziej lubię tę konfiturę do oscypka z grilla - poezja smaku :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    rewelacjs

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !