Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 250 g
szpinak mrożony 450 g
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
śmietana 30% 100 ml
orzechy 100 g
parmezan starty 50 g
masło 1/4 kostki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Orzechy prażę na suchej (bez tłuszczu) patelni. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i smażę na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem przekładam do miseczki.
Krok 1 - Makaron ze szpinakiem foto
2
Na tę samą patelnię wykładam zamrożony szpinak, dodaję masło i duszę na niewielkim ogniu. Do uduszonego szpinaku dodaję wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek i wlewam śmietankę. Doprowadzam całość do wrzenia i gotuję wszystko do zgęstnienia. Wtedy doprawiam do smaku przyprawami, wsypuję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Odcedzony makaron dodaję do szpinaku, mieszam i jeszcze chwilę trzymam wszystko na ogniu.
Krok 2 - Makaron ze szpinakiem foto
3
Wykładam porcje makaronu z sosem na talerze, posypuję uprażonymi orzechami i startym parmezanem. Od razu podaję.
Krok 3 - Makaron ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.06.2017 08:40
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak