Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki drożdżowo-gryczane nadziewane śledziem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 40 dkg
mleko 150 ml
sól
jajko ugotowane na twardo 2
posiekanay szczypiorek 1 szklanka
filet śledziowy 2
drożdże 1,5 dkg
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: placki drożdżowo-gryczane nadziewane śledziem

mąkę zaparzyć mlekiem,wymieszać i przestudzić.do jeszcze ciepłej,lecz nie gorącej masy dodać drożdże roztarte z odrobiną cukru i dobrze wymieszać.postawić w cieple do wyrośnięcia.jaja roztrzepać i dodać do ciasta.lekko posolić,wymieszać i na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć cienkie duże placki.filety śledziowe i jaja drobno posiekać,wymieszać ze szczypiorem,smarować placki i układać jeden na drugim.pokroić w trójkąty jak tort.podawać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 02.05.2011 23:09
Ze śledziem,to coś dla mnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak