Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser
ser camembert 500 g
pistacje bez łupinek 20 g
migdały mielone 20 g
jajko 2
mąka pszenna 20 g
sól szczypta
sałata
mix sałat 1 opakowanie
papryka zielona 1/4
papryka czerwona 1/4
pomidorki cherry kilka sztuk
szynka szwarcwaldzka kilka plasterków
vinegret
ciastka 100 korzenne

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami

Kroki postępowania

1
Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na ćwiartki.
Krok 1 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto
2
Można użyć gotowego dressingu vinegret lub przygotować zgodnie z przepisem http://www.doradcasmaku.pl/przepis/252129/dressing-vinegret.html . Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki. Sałatę mieszamy z dressingiem.
Krok 2 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto
3
Na talerzyk wykładamy sałatę, kilka pomidorków i paprykę oraz po 1-2 plasterków szynki szwarcwaldzkiej.
Krok 3 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto
4
Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części. Pistacje, migdały, chleb i ciastka wkładamy do blendera i rozdrabniamy. W ten sposób przygotowujemy panierkę do sera.
Krok 4 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto
5
Na talerzyk wysypujemy mąkę. Jajka rozkłócamy dodając soli i pieprzu. Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące.
Krok 5 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto
6
Następnie obtaczamy je w jajku - najlepiej obracając ser widelcem i panierce z pistacji. Jeżeli zostało nam dużo panierki to te czynności możemy powtórzyć.
Krok 6 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto
7
W garnku rozgrzewamy olej. Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 10-20 s. Serki podajemy ciepłe, więc jeśli nie smażymy wszystkich razem, a partiami, to można je po usmażeniu przełożyć do wyłożonego papierowymi ręcznikami naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby utrzymać temperaturę. Serki układamy na sałatce i podajemy.
Krok 7 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto
8
Smacznego ;)
Krok 8 - Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

27.12.2013 20:18
A w książce Pascal kontra Okrasa nakład dla Lidla, przepis ten się jakimś cudem znalazł na stronie 25. I że niby Okrasa to wymyślił ;) eh...
pacpaw 08.02.2013 20:39
jak się ogląda ten przepis od razu chce się iść do sklepu po camemberta
Klausia 20.12.2012 01:20
Oj czarujesz :D "Floretki" mnie w składnikach zaintrygowały :)
joanna__s 16.11.2012 14:52
Bardzo ekskluzywny przepis. Wygląda przepięknie.
Renata22 12.10.2012 23:03
Wszystko u Ciebie takie smaczne, takie ładne, podziwiam co dzień;)
Aleksandraa 12.10.2012 19:55
rewelacja :)
mariel78 12.10.2012 07:51
rewelacja
mala2021 12.10.2012 07:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak