Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saganaki z krewetkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki obrane 250 g
pomidory 2 szt
czosnek 3-4 ząbki
cebula 1 szt
feta 150 g
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz, chilli
ser żółty 150 (twardy)

Przepis i sposób przygotowania na: Saganaki z krewetkami

Krewetki podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. W trakcie smażenia dodawać pieprz, ostrą paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, odrobinę posolić i posypać posiekaną natką pietruszki. Chwilę razem poddusić.

Zawartość patelni przełożyć do średniej wielkości naczynia do zapiekania, posypać pokruszoną fetą i serem Graviera.

Zapiekać kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Podawać z chlebem.

Wskazówki: Na Krecie do Saganaki dodaje się również ser Graviera. Można go zastąpić innym dostępnym u nas gatunkiem twardego sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 21.04.2012 22:23
ciekawe
Sarenka 11.03.2011 00:24
Wspanialosci.
borgia 24.02.2011 16:30
No to mnie masz...
pawel007 18.09.2010 07:15
ciekawe...
wedith1 22.08.2010 21:20
Smacznie to wygląda!
Przemek4 20.07.2010 12:26
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak