Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane babeczki z mięsa mielonego

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 2 duże sztuki
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
chleb pszenny 2 kromki
mięso mielone 40 dkg
przyprawa do zup w płynie 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania foremek
żółty ser ok. 10 dkg
wędzony boczek 10 (chudy)
jajko 1 duże
jajko 1 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane babeczki z mięsa mielonego

Kroki postępowania

1
Boczek, pieczarki i połowę cebuli pokroić w małą kostkę. Wszystko wrzucić na rozgrzany na patelni olej i lekko zrumienić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
2
Kromki chleba namoczyć w wodzie.
Krok 2 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
3
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki wieprzowej) dodać pół pokrojonej w kostkę cebuli, odciśnięty z wody chleb, duże jajko, pieprz i przyprawę w płynie.
Krok 3 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
4
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
5
Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Krok 5 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
6
Rozłożyć do nich mięsną masę i oblepić nią dno i boki foremek (w środku ma być wgłębienie).
Krok 6 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
7
Podsmażony z cebulą i pieczarkami boczek przełożyć do miski, dodać do niego małe jajko, dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
8
Przygotowane nadzienie rozłożyć do wgłębień w mięsie.
Krok 8 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
9
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 9 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
10
Posypać nim nadziane mięso.
Krok 10 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto
11
Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Upieczone babeczki delikatnie wyciągnąć z foremek.
Krok 11 - Nadziewane babeczki z mięsa mielonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 28.01.2014 14:49
ale fajny pomysł :)
fotoviderek 11.08.2013 10:58
Świetnie nadziane :)
Sroczka 11.11.2012 22:52
Bardzo oryginalny, ciekawy przepis. Z chęcią wypróbuję.
Ewa6274879 07.10.2012 10:55
bardzo smaczne :)
miroslawa 07.10.2012 06:53
fantastyczny pomysł
Katarzyna/kate1980 06.10.2012 22:55
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak