Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowata tarta panna cotta

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
masło 125 gram
cukier puder 125 gram
jajko 1 sztuka
woda zimna 2 łyżka
kakao 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata tarta panna cotta

Kroki postępowania

1
Ze składników na tartę zagnieść w robocie lub ręcznie gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 20 minut do zamrażalki. Zmrożone ciasto rozwałkować między arkuszami folii spożywczej i wyłożyć nim formę na tartę.
Krok 1 - Piegowata tarta panna cotta foto
2
Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 30 minut. Wyciągnąć i wystudzić. Do garnka wlać kremówkę, mleko, dodać miąższ z wanilii (lub cukier z wanilią) oraz cukier. Podgrzać na małym ogniu mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać do gorącej śmietany z mlekiem. Wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzoną panna cottę włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Piegowata tarta panna cotta foto
3
Tężejący krem wylać na tartę i udekorować jagodami. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w trójkąty.
Krok 3 - Piegowata tarta panna cotta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 19.05.2013 20:46
Bardzo atrakcyjne to ciacho!
malaczarna23 08.10.2012 10:54
wspaniała
Poison1988 06.10.2012 08:58
Śliczna i na pewno pyszna :)
Szymon7 05.10.2012 22:18
Wygląda przesmacznie !
iziona 05.10.2012 21:13
Bardzo ładna i apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak