Sposób przygotowania

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka roztrzepać z mlekiem i wodą mineralną, następnie dodać mąkę( można dodać więcej niż podałam w przepisie, ale ważne jest to, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta). Następnie dodajemy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy ciasto. Z ciasta odlewamy około 1/5 i mieszamy ją z kakao. Z tak przygotowanego jasnego ciasta smażymy naleśniki( na suchej patelni bądź na odrobinie oliwy), w trakcie pieczenia robimy wzorek z ciemnego ciasta na jednej bądź obu stronach naleśnika. Gotowane naleśniki podajemy z dżemem. Możemy podawać je jakże z serem twarogowym lub świeżymi owocami.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Super te naleśniczki ;) takie \"maziane\" :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    pioge7

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    emylka86

    i nabrałam ochoty na naleśniki : ) jutro zabieram się do roboty : )
  • 0
    original
    Opublikowano

    smile

    naleśniki palce lizać =)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    kolorowe i pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    świetne naleśniki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !