Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowe bezy z orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
sól 1 szczypta
orzechy włoskie 6 sztuk
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowe bezy z orzechami

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i nadal delikatnie mieszamy . Kawę zalewamy do połowy szklanki wodą , studzimy. Dodajemy do ubitej piany, bardzo delikatnie. Orzechy obieramy łupin , rozdrabniamy i prażymy na patelni lub w piekarniku . Piekarnik nastawiamy na 120 stopni , blachę wykładamy papierem , łyżką lub szpryca formujemy beziki, posypujemy górę prażonymi orzechami , pieczemy 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 26.08.2013 11:42
ja bezy często robię , twoje mają dużo pęcherzyków powietrza , powinny być gładkie wręcz śliskie na powierzchni , nie wiem dlaczego takie są ? czy to zamierzone ? czy za płynne białka były ? ale przepis mis ie podoba ;)
Henryka2 05.10.2012 19:12
Kawa, orzechy i bezy to wszystko co lubię, ale bezy mnie nie lubią, nie wychodzą mi.
czekoladka_m 05.10.2012 17:46
Fajne urozmaicenie zwykłej bezy:)
daria2911 05.10.2012 13:23
idealne do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak