Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowy wieniec w czekoladzie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 125 g
cukier 0,75 szklanki
jaja 3 duze
skórka cytrynowa ( z jednej cytryny)
sok z połowy cytryny
jogurt naturalny 3 lyzki
cukier waniliowy 8 g
śmietanka 30 % 1 lyzka
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
szczypta soli
banan 5 malych
Soda oczyszczona Prymat 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowy wieniec w czekoladzie

W przygotowanym naczuciu przesiac make z proszkiem i soda. Maslo calkowicie rozpuscic i schlodzic. Cytryne sparzyc i zetrzec skorke na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzec z polowa szklanki cukru, cukrem wanilinowym i maslem na piane. Banany obrac, pokroic na kawalki, np. na kosteczke, wrzucic do miski. Banany skropic sokiem z polowy cytryny, dodac jogurt, odrobinke soli, smietane, i reszte cukru., wszystko zmiksowac do uzyskania gladkiej masy. Do masy jajecznej, dodawac stopniowo mase bananowa, ciagle mieszajac - najlepiej drewniana lyzka, nastepnie w ten sam sposob dodawac make (po trochu, ciagle mieszajac lyzka). Dodac skorke z cytryny i dokladnie wymieszac. Forme wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka tarta. Piec 40-50 minut w temp 170-180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjac z piekarnika i pozwolic by ostyglo. Gdy przestygnie wyjac i polac polewa czekoladowa. Przepis na polewe czekoladowa znajdziesz w zbiorze moich przepisów. Wieniec jest bardzo wilgotny i przez kilka dni zachowuje swoj aromat i swiezosc. Wieniec mozna upiec w formie na babke.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 25.01.2012 19:51
ale fajny!
Wokalista 21.12.2011 10:20
mmmmmmmmmmmmm pychotka !
Mysiunia 22.09.2011 12:13
dobry:)
eli_555 14.12.2010 22:59
super ciacho
ZEWA 28.09.2010 21:06
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak