Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa z malinami

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier zwykły 230 g
mak suchy mielony 130 g
mąka pszenna luksusowa 70 g
mąka ziemniaczana 20 g
sól 2 szczypty
sok z cytryny 1 łyżeczka
maliny świeże 300 g
listki mięty lub melisy do dekoracji
aromat migdałowy
Żelatyna wieprzowa Prymat
kremówka 400 ml
cukier puder do smaku -
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa z malinami

CIASTO - jajka wybiłam do miski i ubiłam z cukrem na bardzo gęstą i prawie sztywną pianę - trwało to prawie 15 minut. Mąki przesiałam i wymieszałam z makiem oraz solą - dosypałam do masy jajecznej i wymieszałam starannie za pomocą łyżki. Dodałam też kilka kropli aromatu migdałowego.
Całość przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - blaszka duża, taka z wyposażenia piekarnika. Wierzch wyrównałam szpatułką i wstawiłam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 20 minut. Po wyjęciu przełożyłam biszkopt do góry spodem na ściereczkę oprószoną lekko cukrem pudrem - trzeba to zrobić tak żeby się nie połamał a papier znalazł się na wierzchu. Papier delikatnie usunęłam a gorący biszkopt zwinęłam, razem ze ściereczką, w dość ścisłą roladę i odłożyłam żeby wystygł.

MASA - żelatynę fix - deserową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu czyli zmiksowałam proszek z gorącą wodą aż się rozpuścił. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno i dalej ubijając dodałam żelatynę a także sok z cytryny i trochę cukru do smaku - u mnie to były 2 płaskie łyżki, ale dosłodźcie sobie wedle własnego gustu.

Rozwinęłam roladę makową i nałożyłam na nią nieco więcej jak połowę śmietany, rozsmarowałam zostawiając wolny zewnętrzny brzeg na ok. 4 cm. W śmietanę powciskałam delikatnie maliny - dość gęsto, w rzędach. Zwinęłam roladę , przekroiłam w połowie długości bo inaczej nie zmieściłaby się w lodówce. Na wierzch nałożyłam resztę śmietany. Udekorowałam malinami, miętą i odrobiną maku. Odłożyłam do lodówki żeby masa śmietanowa stężała i całość dobrze się schłodziła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 31.07.2016 09:44
Bardzo smaczna rolada
SmacznaPyza 15.06.2013 19:09
bardzo dziękuję za miłe słowa, staram się :)
Klausia 15.06.2013 12:20
przepiękne masz te zdjęcia, jestem zachwycona :)
reniatka 15.10.2012 13:36
piękna!
milkakamilka 02.10.2012 21:26
świetna
miroslawa 01.10.2012 15:01
Piękne i pyszne!
Wiesława1 30.09.2012 19:16
wygląda super i napewno tak smakuje hmmm
halina17 30.09.2012 19:15
Pyszna rolada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak