Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ucierany z porzeczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwone porzeczki 40 dag
jajko 4 sztuki
margaryna 1 kostka
mąka 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 1 szklanka
mleko 1 niecała szklanka
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ucierany z porzeczkami

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodać do tego mąkę z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno dodać mleko.
Zrobić masę:
1/2 litra mleka
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 kostka margaryny

Zagotować większą część mleka. Mniejszą część wymieszać ze składnikami i wlać do gotującego się mleka. Rozetrzeć mikserem, margarynę, dodać po trochu budyniu. Tak otrzymana masę nałożyć na placek. Ułożyć porzeczki.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do ostygnięcia Zalać porzeczki. Odłożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 02.12.2012 15:57
mmm pycha;)
Iwusia 11.04.2011 21:56
pyszny :)
malaczarna23 15.03.2011 14:27
super
ewelina63 14.12.2010 15:56
pięknie wygląda
Katarzyna156 16.10.2010 22:19
mniam...
Mysiunia 15.09.2010 10:30
jest świetny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak