Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysty, aromatyczny karczek

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 1 1/2 kilogram
olej 3 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
czosnek 3 ząbek
ziele angielskie 4 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
tymianek 1 łyżeczka
pieprz 1/4 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczka
cebula 1 sztuka
estragon 1 łyżeczka
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1 przyprawa

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty, aromatyczny karczek

Mięso myjemy, osuszamy. Nakłuwamy ostrym nożem kilkakrotnie. Cebulę kroimy na ósemki. Wrzucamy do mięsa. Z podanych składników sporządzamy marynatę. Zalewamy mięso i nacieramy. Ziele angielskie i liście laurowe wkładamy w nakłucia. Chowamy do lodówki na noc, a przynajmniej na parę godzin. Po zamarynowaniu karczek wkładamy wraz z cebulką do rękawa i pieczemy ok. 1 h 45 min w 160 stopniach na termoobiegu. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i zrumieniamy wierzch, podlewając powstałym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.03.2017 20:34
Lubię takie mięsko :)
EmciaPichci 06.02.2014 07:35
och co za mięcho! mniam!
Róża1 31.01.2014 09:12
palce lizać mięsko:-)
gosia56 11.04.2013 15:18
SUPER TAKI KARCZEK
aisza1 04.03.2013 07:33
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak