Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z czarnego bzu z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłko kwaśne 1 duże
cukier 50 dag
środek żelujacy na 1 kg owoców 1 opakowanie
wódka 4 łyzki
czarny bez 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z czarnego bzu z jabłkami

Czarny bez opłukać i przełozyc razem z szypułkami do garnka. Nie osaczać. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Jabłko obrać, usunac gniazdo nasienne pokroić w centymetrową kostkę. Rozgotowany bez przetrzeć przez sito (nie miksować). Odmierzyć 1 litr soku, wlac do garnka, dodać cukier, żelfix, jabłka i wódkę. Gotować przez minute cały czas mieszając. Zdjąc z ognia, gorąca galaretka napełnic słoiki, zamknąć, ustawic do góry dnem na pól godziny. Zestalona galaretkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Tak samo można robić galaretki z innych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdeba 02.09.2012 17:11
ciekawy pomysł
IZABELA29 01.04.2012 09:54
pewnie fajne nie jadłam
ben-ka 31.03.2012 07:47
od niedawna mam działkę gdzie rosnie bardzo dużo tego bzu muszę wreszcie zacząć robić soki,galaretki itp.
caroline1983 05.12.2011 21:38
Jak pominiesz wódke to też sie nic nie stanie.
Grazyna0211 05.12.2011 14:18
pyszna
anemon 01.06.2011 07:16
Fajny przepis, a czy wódka jest konieczna, czy można ja spokojnie pominąć?
eli_555 27.09.2010 19:58
Pyszne na przeziębienie,
Dorota71 23.09.2010 08:25
bardzo zdrowe i dobre na przeziębienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak