Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie jajeczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wydmuszki z kurzych jaj 4-5 szt, zalezy od wielkosci
duza strzykawka
galaretka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie jajeczka

Przygotowane wydmuszki przepłukujemy w środku wodą (za pomocą strzykawki). Osuszamy. Dolną dziurkę zaklejamy taśmą klejącą. Wydmuszki wstawiamy do kieliszków do jajek lub opakowania po jajkach (tzw. wytłaczanka). Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jak galaretka zacznie lekko gęstnieć to za pomocą strzykawki napełniamy nią wydmuszki. Odstawiamy do lodówki do stęgnięcia (2-3 godziny). Gotowe jajka wkładamy na 2-3 sekundy do gorącej wody (ułatwia to obieranie) i delikatnie zdejmujemy z nich skorupki. Mozemy je wykorzystywać do dekoracji, ale także potraktowac jako atrakcyjną forme podania deseru z galaretki (możemy ozdobić bitą smietaną i owocami). Ja użyłam galaretki szafirowej (ciemnoniebieska).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.04.2012 14:57
widziałam już takie jajeczka z galaretki ale sama nie robiłam a wyglądają świetnie.
anemon 12.04.2012 09:11
Bardzo pomysłowe.
Grazyna0211 23.09.2011 15:36
nigdy bym na to nie wpadła świetny pomysł
eli82 02.09.2011 15:08
bardzo pomysłowe
pacpaw 10.06.2011 12:51
faktycznie sprytne
PaniMISIOWA 15.04.2011 17:14
pomysłowe
anemon 08.04.2011 06:54
Ale ciekawy pomysł.
ZEWA 21.09.2010 13:37
Bardzo ciekawy pomysł, a jajeczka wyglądają super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak