Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląski wieniec wielkanocny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 1 szt
drożdże świeże 5 dag
masło lub margaryna 5 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyzeczki
mak do posypania
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Śląski wieniec wielkanocny

Mleko podgrzać do temp. ok 37 stopni. Dodać do niego stopione masło, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać przygotowany rozczyn oraz jajko, dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok 1 godzine). Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Z każdej zrobić wałek długości 50-60 cm. Z przygotowanych wałków upleść wieniec formując w środku w miarę duży otwór (w trakcie pieczenia ciasto jeszcze wyrośnie i otwór się zmniejszy). Posmarować wierzch wieńca rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (temp. jak na pizzę) przez 40-50 min. Gotowy wieniec ułożyc na okrągłym talerzu, do środka włożyć ugotowane na twardo jaja (najlepiej pomalowane), przybrać gałązkami borówki lub bukszpanu (można dodać kwiaty itp.) Podawać na wielkanocne śniadanie. Jest to rodzaj bułki. Wieniec najlepiej smakuje pokrojony w plastry, posmarowany masłem domowej roboty i podany do jajek na twardo. Z tego samego ciasta można też formować klasyczne bułeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 06.06.2012 21:27
super na swieta
anemon 08.04.2012 22:06
Pięknie się prezentuje Twój wieniec, niezwykle dekoracyjny element wielkanocnego stołu.
Brigitte 25.11.2011 15:15
piękna tradycja :)
Grazyna0211 23.09.2011 15:34
śliczny
pacpaw 10.07.2011 21:21
top class
IKrakowianka 19.04.2011 21:57
świetny!
Ewa104 10.01.2011 07:47
Piękny,szkoda go zjeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak