Sposób przygotowania

Zagotować 4 szklanki wody. Maślankę rozrobić z 1 szklanką wody. Dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Do wrzącej wody wlać rozrobioną maślankę, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Moja babcia opowiadała ze zwłaszcza przed wojna oraz w jej trakcie była to bardzo popularna zupa z tego względu, że zwłaszcza na wsi nie było trudno o składniki. Wtedy zupę podawano w ten sposób ze każdemu nalewano na talerz porcje zupy a na środku stołu stawiano miskę z pyrkami (w gwarze wielkopolskiej to ziemniaki) i każdy nabierał je sobie z tej miski.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    ciekawa :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Też znam tą zupę z opowiadań, ale sama nigdy nie jadłam.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    fajny przepis :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !