Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postna polewka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 5 szklanek
maślanka 2 szklanki
mąka 3 łyżki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Postna polewka

Zagotować 4 szklanki wody. Maślankę rozrobić z 1 szklanką wody. Dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Do wrzącej wody wlać rozrobioną maślankę, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Moja babcia opowiadała ze zwłaszcza przed wojna oraz w jej trakcie była to bardzo popularna zupa z tego względu, że zwłaszcza na wsi nie było trudno o składniki. Wtedy zupę podawano w ten sposób ze każdemu nalewano na talerz porcje zupy a na środku stołu stawiano miskę z pyrkami (w gwarze wielkopolskiej to ziemniaki) i każdy nabierał je sobie z tej miski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 29.03.2012 22:12
fajny przepis :)
anemon 17.07.2011 08:04
Też znam tą zupę z opowiadań, ale sama nigdy nie jadłam.
IKrakowianka 02.06.2011 23:02
ciekawa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak