Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfale z grillowaną cukinią i chipsami z salami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

smietana 18% 6-8 łyżek
cukinia 1 szt.
salami 80-100 gramów
koperek 1 łyżeczka
czosnek 0,5-1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2-3 łyżki
makaron Farfale 0,5-0,6 kg
tymianek 1 (suszony)
tymianek 0,5 (świeży)
parmezan 2-3 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Farfale z grillowaną cukinią i chipsami z salami

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cukinię obrać i pokroić na plasterki. Pokropić oliwą i posypać suszonym tymiankiem, po czym grillować lub smażyć na patelni do miękkości. Salami pokroić na plasterki i również grillować, smażyć lub podgrzać w mikrofali, aż cały tłuszcz się wytopi, a salami stanie się chrupiące. Odłożyć kilka plasterków cukinii i salami do dekoracji. Resztę cukinii wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, starty parmezan, sól, pieprz, posiekany koperek i tymianek. Ugotowany gorący makaron wymieszać z sosem, dodać pokruszone chipsy z salami. Podawać udekorowane plasterkami cukinii i salami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 26.11.2012 13:44
rewelacyjne DANIE;]
polly66 14.06.2011 22:47
z salami to nie próbowałam Oo:)
marta1371 19.04.2011 23:17
myślę,że jest to smaczne danie
mala2021 18.11.2010 09:32
proste i smaczne danie
Natalia/tubisiek 18.07.2010 09:27
apetycznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak