Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ‘psiamkowych’ czosnkowo tymiankowa z jajkiem.
Kroki postępowania
Bakłażana pokroić z plastry, posolić skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut, wypłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry (ok. 2-3 mm) jak są młode to w skórce (wystarczy je wyszorować), cebulę obrać i pokroić w plastry, pomidora również. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (użyłam klarowanego) i układać naprzemiennie warzywa w rzędach.
Czosnek pokroić w plasterki i wypełnić nimi szczeliny i upchnąć gdzie się da.
Całość posypać tymiankiem (można też macierzankę piaskową bo ma podobny smak), solą, pieprzem i 1-2 łyżkami masła.
Naczynie przykryć wieczkiem, wstawić o piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 40-45 minut.
Po tym czasie sprawdzić , zalać jajkiem ubitym ze śmietaną i solą.
Przykryć i wstawić powrotem, popiec 5 minut, można zmniejszyć gaz jeśli jest prawie gotowe. Można posypać startym serem to nie musi być jajko. Gotowe, smacznego :)