Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwa ziołowo-czosnkowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 1 litr
tymianek 3 gałązka
majeranek 3 gałązka
cząber 3 gałązka
oregano 3 gałązka
czosnek 1 ząbek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwa ziołowo-czosnkowa

Zioła umyć i osuszyć. Delikatnie rozetrzeć w dłoniach. Włożyć do czystej suchej butelki. Dodać obrany ząbek czosnku. Aby aromat był bardziej intensywny można pokroić go na plasterki. Dodać ziarna pieprzu. Zalać oliwą, tak, aby zioła były dokładnie przykryte. Zatkać korkiem i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na około 14 dni. Co dwa dni potrząsać butelką, aby aromaty się wymieszały. Smakową oliwę można używać do marynat, dressingów, krótkiego smażenia, oraz pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 30.01.2014 08:55
musi być idealna do sałatek :)
marzencia2007 30.12.2013 10:57
fajny pomysł, wypróbuję
Kuchareczka2 24.04.2013 20:47
bardzo fajna
Habibi 21.09.2012 11:57
Ooo, robię podobną :) Jest zupełnie inna, niż kupna aromatyzowana nie wiadomo czym ;)
Roksana1 21.09.2012 10:41
ciekawie:)
gusia1000 21.09.2012 10:37
Warto taką robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak