Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z budyniem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
cukier 80 gram
masło 100 gram
drożdże 40 gram
jajko 2 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 120 mililitr
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta
budyń waniliowy 2 opakowanie
mleko 600 mililitr
cukier 3 łyżka
jajko 1 sztuka
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Mąkę i sól przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru i odstawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Do mąki wlać podrośnięte drożdże, stopione masło i roztrzepane z cukrem jajka i żółtko. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ścierką i ostawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 40 minut. Budynie ugotować z 3 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto odgazować ugniatając chwilę na stolnicy i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować zimnym budyniem. Zwinąć w roladę i kroić bułki o szerokości około 2-3 cm. Bułki układać na papierze do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.01.2014 15:23
musi byc pycha
sylwia_mc 09.09.2013 14:14
Coś dla mnie
IZABELA29 23.06.2013 18:26
polecam bardzo smaczne
treonina 21.09.2012 10:07
Wygląda apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak