Sposób przygotowania

Truskawki odszypułkować, umyć i odłożyc żeby odciekły. Z mąki, soli, jaja, oleju i wody (wlewać stopniowo) zagnieść luźne ciasto (jak na pierogi). Rozwałkować na stolnicy na grubość 4-5 mm i wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka kłaść truskawkę i zlepiać ciasto formując kulę. W szerokim garnku zagotować wodę z solą i kłaść partiami pyzy. Gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Śmietanę ubić z cukrem. Podzielić pyzy na 4 porcje i na kazdy talerz kłaść bita śmietanę. Można użyć bitej śmietany w sprayu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    bardzo lubie knedle z truskawkami jeszcze nie robiłam:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Szkoda, że truskawki już się kończą, bo takie knedle są pyszne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    taki rzeczy to ja lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !